Bogyósok

Áfonya

Áfonya

Az áfonya fajtától függően örökzöld vagy lombhullató cserje. Nagyon fontos számára a félárnyék és a savanyú talaj, ezért nevelése inkább cserépben ajánlott. Különleges ízű és megjelenésű gyümölcse miatt kedvelt. Megkülönböztethetünk kék, rózsaszín vagy piros gyümölcsű áfonyát is. Magassága és termési ideje a fajtájától függ.

bodza

Bodza

A bodza 1,5-3 m magasra növő, lombhullató cserje. Virága és termése gyógynövényként, gasztronómiai felhasználásra, ízesítőként és természetes színezőként is használt. Illatos, álernyőben nyíló, fehéres virágai május-júniusban nyílnak.

egres

Egres/Köszméte

Az egres 50-100 cm magas bokor vagy 60-80 cm magasságú törzsre oltott kisebb gyümölcstermő fa. Sárgás színű virágai áprilisban nyílnak. Termése gömbölyded alakú, fajtától függően sárgás vagy bordó színű. Termése július végén-augusztusban érik.

eper

Eper

Évelő növény, mely tőrózsát fejleszt és gyökeret növesztő indákkal szaporodik. Vízkedvelő, de talajra igénytelen, így szinte bárhol termeszthető. Felhasználása rendkívül széleskörű.

fekete berkenye

Fekete berkenye

1-3 m magasra növő lombhullató bokor. A levelek ősszel élénkvörösre színeződnek. Fagytűrő és szinte minden talajon megél. A hófehér illatos virágok májusban jelennek meg a növényen. A bogyók érési ideje augusztus. Ha több bokrot szeretnék ültetni kb. 1,5 m távolságot kell hagyni a két növény között. Ízletes gyümölcse széleskörűen felhasználható.

Füge

Füge

A füge 3-5 m magasra növő nagyobb bokor vagy kisebb fa. Levele látványos: mélyzöld és karéjos. A legtöbb fajta önporzós. Napkedvelő de teljesen télálló gyümölcstermő. Gyümölcsének színe és íze a fajtájától függ. Termése alacsony kalóriatartalma és kedvező élettani hatásai miatt egyre elterjedtebb hazánkban is.

grángrán1grán2

Gránátalma

Akár 5 m magasra (és 3 szélesre) megnövő, nagyobb bokor vagy kisebb fa. Lombhullató, tölcsér formájú narancs-piros virágait júniusban hozza. Termése gömb alakú, narancssárga, napsütötte oldalán pirosas. Kifejezetten hosszú életű, akár több száz évig is elélhet. Egyre elterjedtebb a termés nélküli dísz változata is, mely a virága alapján könnyen megkülönböztethető: a termő virága szimpla, míg a dísz virága dupla.

gojigoji1goji2

Goji bogyó

1,5-2 m magas, fagytűrő lomhullató. Rendkívül alkalmazkodó, kifejezetten igénytelen, de legszebben napos, félárnyékos helyen fejlődik. Apró, lila virágait tavasz végétől (nyár elejétől) ősz közepéig hozza. 2-3 éves korától virágai ehető, vitamindús, piros termésbe fordulnak át. Termése nyersen is fogyasztható, de általában aszalva találkozhatunk vele. Kártevők ritkán károsítják.

homoktövis

Homoktövis

Szinte minden talajon megél, nagy tűrőképességű növény. Mivel kétlaki, a terméshez legalább egy termős és egy porzós növényt kell ültetni. Narancssárga bogyói ősszel jelennek meg a növényen, és egészen tavaszig díszítenek. Termésével elsősorban feldolgozott formában találkozhatunk: gyógyászati és szépségipari célra is használják.

josta

Josta

A josta a fekete ribizli és az egres keresztezéséből jött létre. Kifejezetten gyorsan nő, végmagassága elérheti a 2 métert. Bogyója sima héjú, fekete. Júliustól fogyasztható gyümölcshúsa zöld, kellemes ízű: leginkább egy savanykás áfonyára hasonlít.

kivi

Kivi

Indás, kapaszkodó növény, mely akár 3-4 m magasra is felkúszhat. Levele nagyméretű, szőrős, majdnem kerek. Napkedvelő, de teljesen télálló. Jelenleg nincsen ismert betegsége, így nem szükséges permetezni. Ma már elterjedtebbek az öntermékeny fajták, de van, amihez még mindig porzós és termős növény ültetése szükséges. Általában 4-5 éves kortól terem.

kökény

Kökény

A kökény 2-4 m magasra növő lombhullató bokor. Könnyen felismerhető sötétszürke ágairól, melyek hegyes tövisben végződnek. Virágai fehérek, lombfakadás előtt nyílnak. Csonthéjas termése kékes színű, hamvas. Akkor érdemes szüretelni, amikor a gyümölcsöt megcsípi a dér. Ekkor megpuhul és édes lesz.

málna

Málna

A málna kb. 2 m magasra növő félcserje. Napkedvelő és vízkedvelő növény, azonban a túlöntözést kerülni kell. Főként a gyümölcse miatt kedvelt. Magas vitamintartalma és kiváló íze miatt felhasználása széleskörű. Az ajánlott tőtávolság 80 cm – 1 m. Sarjadzással szaporodik. Különlegesebb színváltozatai a fekete és a sárga málna.

mézalmácska

Mézalmácska/Fanyarka

A mézalmácska vagy fanyarka, kevés gondozást igénylő, elegáns megjelenésű lombhullató sövénynövény, mely gyakran használt sövényként. Nyírott és természetes sövényként is nevelhető. Nap vagy félárnyék kedvelő, talajra nem igényes. Lombja igazi színpompa: tavasszal lilás-barna, nyáron sötétzöld, ősszel narancs-bordó. Hófehér virágaival júniusban díszít. Gyümölcse alma szerű, pikáns ízű, sokféleképpen felhasználható.

Mézbogyó

Mézbogyó

1,5 m magasra növő, teljesen fagyálló, igénytelen gyümölcstermő. Ehető, kb. 2 cm-es kék színű, mézédes termése májusban érik. Gyümölcse vitaminban gazdag és széleskörűen felhasználható.

mogyoró

Mogyoró

A mogyoró 2-3 m magasra növő, lombhullató bokor. Kifejezetten hosszú életű és korán termőre fordul. Kupaccsal körülvett termése értékes tápanyag. Érési ideje szeptember.

ribizli

Ribizli

1-1,5 m magasra növő vagy 60-80 cm magas törzsre oltott lombhullató gyümölcstermő. Félárnyék és vízkedvelő. Gyümölcse június-júliusban szedhető. Különleges édes-savanykás íze miatt kedvelt alapanyaga a szörpöknek, dzsemeknek és különböző mártásoknak.

kínai kúszómagnólia

Schisandra / Öt ízű bogyó / Kínai kúszómagnólia

A schisandra 5-10 m magasra kúszó, fásuló szárú lombhullató gyümölcstermő. Leveléből és gyümölcséből kiszárítva teát készítenek. Szeptember-októberben érő gyümölcse öt ízű: édes, sós, savanyú, keserű és csípős. Teljesen télálló, nem igényel különösebb gondozást, de félárnyék kedvelő.

som

Húsos som / ehető som

Az ehető vagy húsos som, 3-5 m magasra növő, igénytelen, lombhullató cserje. Aranysárga virágait kora tavasszal, még lombfakadás előtt hozza, így igazi dísze lehet a kertnek. Gyümölcse 2-3 cm nagyságú, hosszúkás, sárga vagy élénkpiros színű, savanykás, pikáns ízű. Termése sokoldalúan felhasználható, magas C vitamin tartalommal rendelkezik.

Szeder

Tüskétlen szeder

A szeder 1-3 m magasra növő, sövényszerűen szétterülő, fásuló szárú, lombhullató gyümölcstermő. Napos szélvédett fekvésben érzi magát igazán jól. Gyümölcse nagyméretű, lédús, húsos sokoldalúan felhasználható. Júliustól akár szeptember végéig is teremhet. Javasolt ültetési távolság 1-1,5 m.

Szedermálna

Szedermálna

A szedermálna a szeder és a málna keresztezéséből jött létre. Június-júliusban érő bogyója nagyméretű, kissé megnyúlt, bordós színű, lédús. Húsa kemény, jellegzetes fűszeres ízű. A növény a betegségekkel szemben ellenálló. Kifejlett mérete elérheti a 2-2,5 m magasságot. Támfalat és kötözést igényel. Nagyon könnyen szaporítható. Ültetési távolság 1-1,5 m.

Növényeink a készlet erejéig kaphatóak, a változás jogát fenntartjuk!