Kertész Blog

Mikor nevezhetünk egy növényt lomhullatónak / télizöldnek / örökzöldnek?

Valódi lombhullatónak azokat a növényeket nevezzük, melyeknek levelei ősszel vagy legkésőbb tél elején maradéktalanul lehullanak. Télizöldek vagy félörökzöldek azok a növények, melyek levelei, időjárástól függően a tél közepéig, enyhébb teleken tavaszig vagy az új levelek fakadásáig megmaradnak. Ilyen télizöld növény például a fagyal. A valódi örökzöld növényeken egyszerre legalább két levélgeneráció látható, így állandóan zöldnek, “örökzöldnek” látjuk őket. Ezen növényeknél a lombhullás kevésbé látványos, de előfordul, hogy sárgulás illetve barnulás.

Mikor nevezhetünk egy növényt szárazságtűrőnek / közepesen vízigényesnek / kifejezetten vízigényesnek?

Akkor nevezhetünk egy növényt szárazságtűrőnek, ha a növény egymás után két – akár nyári – hónapot is kibír számottevő csapadék nélkül. Fontos megjegyezni, hogy ez a meghatározás a már jól begyökeresedett (általában 3-5 éves növény), egészséges növényekre igaz. Ugyanakkor előfordulhat elmaradás a várható növekedési mértéktől. Közepesen vízigényes egy növény, akkor, ha megfelelő időjárás esetén nem igényel öntözést. Ha a csapadékmennyiség nagyobb mértékben elmarad a megszokottól, vízutánpótlás szükséges. Azokat a növényeket nevezzük vízigényesnek, melyek az adott éghajlaton megszokott időjárás mellett is rendszeres öntözésre szorulnak.

Mikor nevezhetünk egy növényt télállónak / kissé fagyérzékenynek / fagyérzékenynek / nem télállónak?

Télállónak nevezhetjük azokat a növényeket, melyek még az adott éghajlaton átlagosnál hidegebb teleken sem károsodnak. Kissé fagyérzékenynek nevezhető egy növény, ha az adott éghajlaton átlagos vagy átlagosnál enyhébb teleket károsodás nélkül átvészelik, viszont az átlagosnál hidegebb teleken károsodhatnak, mely sérülések azonban nem jelentősek. Fagyérzékenyek azok a fajok, melyek csak az éghajlattól függő, rendkívül enyhe teleket viselik el. Ezek a növények az átlagos teleken már erősen károsodnak, de általában tőről kihajthatnak. Nem télállóak azok a növények, melyek éghajlattól függően minden télen komoly fagykárokat szenvednek és akár egy átlagosnak mondható télen is teljesen elpusztulnak.